

Kwasy owocowe przede wszystkim pozwalają złuszczyć warstwę naskórka w celu poprawy kondycji skóry. Podczas zabiegu z kwasami owocowymi skóra zostaje dogłębnie oczyszczona z bakterii oraz powierzchownych zanieczyszczeń. Ponadto kwasy owocowe mają właściwości redukujące skórne niedoskonałości.
W kosmetyce stosowanych jest sześć rodzajów kwasów owocowych: glikolowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy, migdałowy, winowy.
Każdy z kwasów ma nieco inne właściwości. Dzięki temu kwasy owocowe mogą być stosowane zarówno na skórze wrażliwej, naczyniowej, tłustej oraz trądzikowej i normalnej. Wystarczy tylko dobrać do zabiegu odpowiedni kwas owocowy.
Wskazania do zabiegu z wykorzystaniem kwasów owocowych:
Efekty
Przeciwwskazania
skóra wrażliwa – dotyczy określonych typów kwasów
skóra naczynkowa, z trądzikiem różowatym
skóra uszkodzona, na przykład z otarciami, skaleczeniami
nadwrażliwość na składniki aktywne preparatów
choroby skórne, w tym egzema, grzybica, łuszczyca, opryszczka