Kwasy owocowe
Kwasy owocowe przede wszystkim pozwalają złuszczyć warstwę naskórka w celu poprawy kondycji skóry. Podczas zabiegu z kwasami owocowymi skóra zostaje dogłębnie oczyszczona z bakterii oraz powierzchownych zanieczyszczeń. Ponadto kwasy owocowe mają właściwości redukujące skórne niedoskonałości.
W kosmetyce stosowanych jest sześć rodzajów kwasów owocowych: glikolowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy, migdałowy, winowy.
Każdy z kwasów ma nieco inne właściwości. Dzięki temu kwasy owocowe mogą być stosowane zarówno na skórze wrażliwej, naczyniowej, tłustej oraz trądzikowej i normalnej. Wystarczy tylko dobrać do zabiegu odpowiedni kwas owocowy.
Wskazania do zabiegu z wykorzystaniem kwasów owocowych:
- przebarwienia,
- foto starzenie skóry,
- skóra szara, pozbawiona blasku,
- słabo napięta, wiotka,
- potrzebująca intensywnej regeneracji.
Efekty
- nawilżenie skóry,
- poprawa kolorytu skóry,
- usuwanie przebarwień (piegi, ostuda = melasma itp.),
- ujędrnienie skóry,
- redukcja drobnych i głębszych zmarszczek,
- zwężenie nadmiernie rozszerzonych porów,
- spłycenie blizn,
- ułatwienie wchłaniania innych substancji,
- przywrócenie normalnej grubości naskórka,
- wspomaganie odnowy i regeneracji skóry właściwej.
Przeciwwskazania
skóra wrażliwa – dotyczy określonych typów kwasów
-
skóra naczynkowa, z trądzikiem różowatym
-
skóra uszkodzona, na przykład z otarciami, skaleczeniami
-
nadwrażliwość na składniki aktywne preparatów
-
choroby skórne, w tym egzema, grzybica, łuszczyca, opryszczka